Cara Aktifkan Semula Akaun BSN

Akaun BSN mati, akaun bank BSN disekat dan kad ATM BSN saya tidak dapat digunakan untuk membuat sebarang transaksi. Apa perlu buat?

Kes ini sering berlaku kepada Anda yang sudah lama tidak login internet banking BSN atau sudah lama tidak menggunakan kad ATM BSN untuk aktiviti transaksi.

Salah satu ciri akaun BSN dan kad ATM yang mati iaitu Anda tidak boleh melakukan transaksi di mesin ATM. Anda juga tidak boleh log masuk ke perbankan internet myBSN.

Sekiranya Anda mengalami masalah yang serupa, Anda boleh menggunakan prosedur untuk mengaktifkan semula akaun BSN dan kad ATM BSN yang sudah mati.

Cara Aktifkan Semula Akaun BSN

Syarat Aktifkan Semula Akaun BSN

Keperluan yang mesti dipenuhi semasa mengaktifkan kad ATM BSN yang disekat mudah sangat, iaitu Anda mesti sediakan kad pengenalan atau IC, buku bank BSN, kad ATM BSN dan duit kos pentadbiran (jika ada kos pentadbiran).

Untuk keterangan lebih lanjut, rujuk tinjauan di bawah mengenai prosedur mengaktifkan akaun BSN dan kad ATM BSN yang mati, tersekat, kad ATM BSN hilang atau yang lain.

Cara Aktifkan Semula Akaun BSN

Untuk mengaktifkan semula akaun tidak aktif, sila lakukan deposit/pengeluaran tunai di mana-mana cawangan bank BSN oleh pelanggan tertakluk kepada pengesahan identiti pelanggan. Tiada caj dikenakan untuk pengaktifan semula akaun tidak aktif.

Langkah-langkah reactivate akaun BSN di cawangan bank:

  1. Pergi ke mana-mana cawangan bank BSN terdekat.
  2. Bagitahu maksud dan tujuan Anda kepada pegawai bank, bahawa Anda ingin aktifkan semula akaun dan kad BSN yang mati.
  3. Pegawai akan meminta Anda menyerahkan kad pengenalan dan buku bank.
  4. Tunggu beberapa minit, pegawai bank BSN akan aktifkan akaun dan kad ATM BSN Anda.
  5. Tahniah, akaun bank BSN dan kad ATM BSN Anda sekarang sudah aktif.

Cara Aktifkan Semula BSN Online myBSN

BSN Account deactivated sebab Anda tidak login melebihi tempoh 2 bulan. Hubungi 1300881900 untuk pengaktifan semula akaun BSN.

Atau Anda boleh pergi ke cawangan bank BSN terdekat untuk selesaikan masalah Anda.

Itulah panduan cara aktifkan semula kad ATM BSN dan akaun bank BSN secara online dan melalui cawangan bank BSN.