Cara Daftar Vaksin Untuk Orang Lain

Coronavirus adalah kumpulan virus yang dapat menjangkiti sistem pernafasan. Dalam kebanyakan kes, virus ini hanya menyebabkan jangkitan pernafasan ringan, seperti selesema. Walau bagaimanapun, virus ini juga boleh menyebabkan jangkitan pernafasan yang teruk, seperti jangkitan paru-paru (radang paru-paru).

Vaksin COVID-19 telah tiba di Malaysia, setiap rakyat Malaysia yang mahu mendapatkan suntikan Vaksin COVID-19 kini dapat membuat pendaftaran secara online melalui MySejahtera untuk mendapatkan suntikan vaksin. Berikut adalah panduan cara daftar vaksin COVID untuk diri sendiri dan orang lain.

Cara Daftar Vaksin Untuk Orang Lain

Cara Daftar Vaksin Guna MySejahtera

Untuk pendaftaran guna menerima Vaksin COVID, Anda boleh mendaftar melalui aplikasi MySejahtera yang telah Anda miliki, berikut adalah panduan daftar vaksin COVID di aplikasi MySejahtera:

 1. Buka aplikasi MySejahtera di hanpdhone Anda.
 2. Tap/klik COVID19 Vaccination.
 3. Tap/klik Vaccine for (Nama Anda).
 4. Sahkan maklumat diri Anda dan lalu klik Confirm. Jika maklumat yang Anda masukkan salah, sila klik Edit.
 5. Tekan Click Here.
 6. Sila jawab soalan yang diberikan atau terpapar di skrin dan klik Hantar.
 7. Anda akan menerima maklumat yang menunjukkan bahawa pendaftaran yang Anda buat telah berjaya dilakukan.

Terlupa kata laluan MySejahtera? Sila baca panduan cara reset password MySejahtera untuk dapatkan semula akses login MySejahtera.

Cara Daftar Vaksin Untuk Orang Lain

Adakah Anda tahu bahawa Anda boleh membantun mendaftarkan orang lain untuk mendapatkan vaksin COVID? Jika Anda belum tahu, berikut kami kongsi langkah-langkah cara daftar vaksin Covid-19 untuk orang lain melalui aplikasi MySejahtera.

 1. Buka aplikasi MySejahtera di hanpdhone Anda.
 2. Tap/klik COVID19 Vaccination. Cara Daftar Vaksin Untuk Tanggungan
 3. Klik Add Vaccine Dependent. Untuk menambahkan orang lain menerima vaksin COVID-19. Cara Daftar Vaksin Untuk Anak
 4. Klik Add Vaccination Dependent. Cara Pendaftaran Vaksin Untuk Orang Lain
 5. Sila lengkapkan butir-butir kandungan. Klik Save. Cara Daftar Vaksin Untuk Orang Lain MySejahtera
 6. Question, sila jawap semua soalan dengan betul, kerana soalan tersebut sangat penting. Klik Submit. Cara Daftar Vaksin Untuk Orang Lain Guna MySejahtera
 7. Selepas itu nama tanggungan untuk pendaftaran vaksin akan keluar, sila klik nama tanggungan untuk melihat maklumat secara detail.

Untuk makluman: Pendaftaran bagi vaksin untuk orang lain ini iaitu orang tersebut mesti berumur 18 tahun keatas. Jika tanggungan belum berumur 18 keatas, tanggungan belum layak untuk dapat vaksin COVID-19.

Semoga maklumat yang kami kongsi diatas boleh bermanfaat untuk Anda, sekiranya Anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai MySejahtera, sila layari laman web rasmi https://www.vaksincovid.gov.my