Cara Format Telefon Samsung

Penetapan semula (reset) atau factory reset pada Android bertujuan untuk memulihkan sistem dan software pada telefon bimbit Android dalam keadaan awal, seperti mula-mula dibeli. Biasanya, factory reset dilakukan dengan membetulkan masalah kerosakan perisian pada telefon atau tablet Android.

Apa yang perlu Anda ketahui sebelum memulakan semula telefon bimbit Samsung ? Factory reset akan menyebabkan semua data dan aplikasi disimpan dalam memori telefon bimbit atau tablet android dipadamkan/dihapus. Terdapat banyak cara untuk memasang semula telefon bimbit Samsung atau telefon Android Anda, dengan menekan kod reset rahsia, melalui menu Backup & Reset atau melalui Mod Pemulihan pada Android.

Cara Reset HP Samsung
Cara Reset HP Samsung

Kerana terdapat banyak cara yang boleh Anda lakukan untuk memulakan semula atau memasang semula telefon Android Anda. Oleh itu, kita akan membincangkan satu persatu supaya Anda dapat memahami dengan jelas. Inilah cara mudah untuk memulakan semula telefon bimbit Samsung Anda / Bagaimana untuk memasang semula telefon bimbit Samsung yang boleh Anda cuba sendiri:

Melalui Kod Rahsia Android

Kod Format Telefon Samsung
Kod Format Telefon Samsung

Mengapa ia dipanggil kod rahsia? Hmm, alasannya ialah kod yang akan digunakan untuk melakukan tetapan semula kilang ini tidak diketahui secara meluas oleh kebanyakan pengguna Android. Kaedah ini juga dianggap agak praktikal dan cepat dalam menetapkan semula telefon android seperti baru lagi.

Kaedah ini mudah je, Anda hanya perlu menekan butang *2767*3855# pada menu keypad. Yang kemudian Anda akan dibawa ke fungsi Reset Factory.

Fungsi ini bertujuan untuk menetapkan semula tetapan semula data atau membuat telefon pintar Android Anda sama sekali baru dengan keadaan biasa. Anda perlu tahu, fungsi ini kemudian akan memberi kesan kepada:

 • Memadam semua data-data yang ada atau disimpan dalam simpanan memori Internal.
 • Semua fail yang disimpan pada memori luaran atau microSD tidak akan dipadamkan.
 • Semua aplikasi, permainan, data, atau tetapan yang Anda gunakan akan dipadamkan.
 • Meng-install semula keadaan firmware seperti pertama kali Anda membelinya.

Cara Format Telefon Samsung Melalui Android System Recovery

Cara Factory Reset HP Samsung
Cara Factory Reset HP Samsung

Biasanya kaedah penetapan semula melalui mod pemulihan (recovery mode) dilakukan oleh kebanyakan pengguna Android jika mereka tidak dapat menghidupkan atau mengakses menu Android. Ya, kegagalan ketika melakukan boot disebut sebagai bootloop.

Sebelum memulakan untuk melakukan factory reset atau reset semula melalui kaedah ini, pastikan kalau bateri yang Anda miliki masih dalam keadaan terisi penuh. Sekurang-kurangnya keadaan bateri melebihi 70%. Ini dilakukan untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini semasa proses flashing.

 • Pertama, matikan telefon Android seperti biasa. Dengan menekan butang power selama beberapa saat, kemudian pilih power off.
 • Tekan dan tahan butang Volume Up + Home + Power serentak dalam beberapa saat.
 • Jika kombinasi utama yang Anda tekankan berjaya, maka Anda akan berada dalam menu Android System Recovery.
 • Gunakan Volume Up untuk memilih menu “Wipe data / Factory reset”.
 • Kemudian tekan butang Home untuk memulakan proses penetapan semula. Tunggu sampai proses selesai. Kemudian pilih menu Reboot System Now.

Cara Format Telefon Samsung Melalui Pengaturan Android

Cara Format Telefon Samsung
Cara Format Telefon Samsung

Cara paling mudah untuk menetapkan semula adalah melalui menu pengaturan pada Android. Sebelum melakukan langkah ini, pastikan keadaan bateri android Anda full/cukup tersisa sekitar 70%. Hal ini untuk menjangka perkara yang tidak diingini semasa proses penetapan semula. Sudah ready ? jom ikuti langkah-langkahnya.

 • Pertama, pergi ke menu Settings / Tetapan pada Android Anda.
 • Kemudian pilih Backup and reset.
 • Kemudian pilih Factory data reset.
 • Kemudian pilih Reset Devicei untuk memulakan proses penetapan semula data.
 • Tunggu selama beberapa minit. Tempoh proses penetapan semula bergantung kepada jumlah data yang disimpan dalam internal Android Anda.
 • Selepas berjaya, biasanya Android akan dimulakan semula dengan sendirinya.

Nah, itulah 3 cara format telefon android samsung menjadi seperti baru lagi. Sila pilih salah satu kaedah di atas yang Anda fikir adalah yang paling mudah.