Cara Pinjam Kredit Digi

Pernahkah anda mempunyai masa yang diperlukan untuk memanggil atau menghantar SMS, tetapi kredit Anda habis sepenuhnya? Dan saat itu Anda ingin membeli kredit, kios kredit terlalu jauh atau Anda tidak membawa wang. Mahu membeli kredit melalui ATM, tetapi baki dalam akaun bank Anda habis. Kredit tamat pada saat-saat penting memang merupakan perkara yang sangat menjengkelkan.

Walau bagaimanapun, ini tidak perlu dialami oleh pengguna kad Digi prabayar. Kerana salah satu operator telefon terbesar di Malaysia akan menjamin kredit pengguna dengan meminjamkannya terlebih dahulu. Nah, bagaimana Anda meminjam kredit Digi langsung kepada pengendali? Ayo, lihat bagaimana menyelesaikan perkara berikut!

Cara pinjam kredit Digi kepada operator Digi sebenarnya semudah Anda membalik telapak tapak tangan Anda. Kerana jika pulsa habis sepenuhnya Anda hanya perlu menekan dail *128# kemudian pilih call. Jadi, walaupun kredit habis sepenuhnya, Anda masih boleh meminjam kredit kepada Digi. Fitur ini diberi nama Digi advance request.

Digi Advance Request
Digi Advance Request

Syarat Pinjam Kredit Digi

Cara meminjam kredit Digi tentu saja bersyarat. Kerana sebelum mengetahui bagaimana untuk meminjam kredit Digi, Anda harus memastikan terlebih dahulu apakah ada kad telefon yang Anda gunakan sudah memenuhi syarat berikut:

 • Tidak bolehkan/diizinkan untuk pengguna Digi Smart Prepaid.
 • Talktim Advance untuk pinjam kredit Digi hanya digunakan untuk pelanggan Digi.
 • Telah membayar pinjaman kredit kecemasan terlebih dahulu (jika ada).
 • Anda pengguna Digi aktif.
 • Baki Anda mesti berada dibawa RM3 untuk boleh pinjam kredit Digi.

Cara Pinjam Kredit Digi

Cara Pinjam Kredit Digi
Cara Pinjam Kredit Digi

Adakah Anda mempunyai sedikit atau tiada kredit? Tidak perlu bimbang, berapa banyak kredit yang ditinggalkan, Anda masih boleh meminjam kredit kepada Digi. Berikut ialah cara menggunakan Talktime Advance Digi atau bahasa keren nya how to request credit digi, Anda boleh guna kaedah mudah ini.

 1. Dial *128#
 2. Pilih Akaun Saya
 3. Pilih Talktime Services
 4. Pilih Talktime Advance
 5. Pilih RM3 (2hari) & RM0.8 Surcaj
 6. Pilih Sahkan
Advance Amount Validity
RM3.00 2 days

Kerana Anda meminjam kredit kecemasan, Anda pasti akan mengembalikannya. Bayaran balik akan dibuat secara automatik jika Anda telah topup kredit Digi atau menerima kredit.

Cara Kembalikan Kredit Digi

Sekiranya selepas topup pulsa Digi, namun kredit Anda masih belum mencukupi untuk memulangkannya mengikut kredit pinjaman kecemasan nominal, maka kredit akan dikurangkan dan Anda akan ditinggalkan dengan sedikit kredit. Oleh kerana kredit kecemasan tidak dikembalikan secara keseluruhannya, pulangan automatik akan dibuat apabila Anda mengisi kredit seterusnya. Cara meminjam kredit Digi tentunya sangat menguntungkan bagi pelanggan.

Baca juga : Cara share kredit Digi melalui SMS dan Dial.

Memandangkan terdapat begitu ramai pelanggan yang sering dalam situasi tidak menentu di mana mereka perlu membuat panggilan telefon, menghantar SMS, atau mendaftar pakej internet tetapi kredit habis. Sementara itu, keadaan dan keadaan pelanggan tidak mungkin dapat ditingkatkan. Oleh itu, kemudahan pulsa darurat dari Digi memang sangat membantu.