Cara Share Kredit Digi

Digi telah berkembang pesat dan bukan sahaja bertindak sebagai pengendali perkhidmatan selular. Kerana teknologi canggihnya, orang suka perkhidmatan yang disediakan oleh Digi. Digi telah membuktikan dirinya sebagai sebuah syarikat yang mempunyai daya saing yang cukup tinggi.

Digi menjadi idola dalam komuniti yang suka bertindak di dunia maya, terutamanya melayari. Pakej internet murah dan kelajuan akses adalah prima donna untuk Digi di mata orang. Bukan itu sahaja, Digi mempunyai kelajuan 4G yang stabil dan sama rata di Malaysia.

Kehadiran pulsa/kredit memang jauh berbeza daripada keadaan di masa lalu. Pada masa lalu, keperluan seseorang hanya menelefon atau menghantar mesej ringkas (SMS). Tetapi kini kehadiran pulsa/kredit juga mempengaruhi gaya hidup hari ini, salah satunya ialah untuk mengakses internet. Mungkin sesetengah daripada Anda pernah mengalami kesulitan ketika tidak ada akses internet.

Cara Share Kredit Digi
Cara Share Kredit Digi

Cara Semak Plan Digi

Sebelum transfer kredit kepada orang lain, sebaiknya Anda cek dahulu plan Digi yang Anda gunakan apakah Anda menggunakan Digi Easy Prepaid v3, Smart Prepaid atau Prepaid Live. Berikut cara menyemak pelan Digi :

 1. Dial *128#
 2. Pilih My Account
 3. Call Plan

Cara Share Kredit Digi Melalui SMS

Cara share kredit Digi melalui SMS mudah je, Anda tinggal ikuti saja panduan di bawah ini :

 1. Ketik TN<jarak><country code><mobile number> hantar ke 2000
 2. Dial *128*1*7# Select Talktime Transfer International dan ikuti petunjuk yang diberikan.

Note : Cara share kredit Digi via SMS ini hanya untuk Anda yang berada di luar negara Malaysia. Misalnya Anda berada di Indonesia, Singapura, Brunei, Thailand dan negara lainnya. Dan perlu diperhatikan juga jika Servis Talktime Transfer tidak boleh dilakukan kepada plan Digi Easy Prepaid v3, Smart Prepaid & Prepaid Live.

Cara Share Kredit Digi Ke Digi

Cara Share Kredit Digi Ke Digi
Cara Share Kredit Digi Ke Digi

Cara memindahkan kredit Digi kepada pengguna Digi :

 1. Dial *128#
 2. Pilih My Account
 3. Pilih Talktime Services
 4. Pilih Talktime Transfer
 5. Masukan jumlah amaun yang mahu diberikan, send.
 6. Selesai

Anda boleh menggunakan Talktime Transfer lebih dari sekali sehari selagi Anda tidak melebihi had bulanan sebanyak RM100.

Jumlah Kredit Kesahan
RM25 7 hari
RM15 5 hari
RM5 2 hari
RM3 2 hari

Note : Caj perkhidmatan sebanyak 50 sen akan dikenakan kepada orang yang memindahkan kredit (di atas jumlah kredit bercakap yang dipindahkan). Orang yang menerima kredit bercakap akan dikenakan 25 sen.

Baca juga : Cara share topup Celcom 100% berjaya.

So, itulah cara transfer kredit digi atau cara pinjam kredit Digi yang boleh Anda coba. Jika Anda punya cara lainnya, silakan berbagi di form komentar.