Lupa Nombor Akaun Bank BSN

Nombor akaun diperlukan apabila seseorang ingin melakukan transaksi, oleh kerana itu menghafal nombor akaun milik sendiri sangat diperlukan.

Atau Anda juga boleh merakam nombor akaun ke dalam contact list pada handphone Anda, tulis nama yang Anda mahu seperti “Akaun Bank BSN Saya”. Sekiranya diperlukan pada bila-bila masa Anda tidak lagi keliru.Lupa Nombor Akaun Bank BSN

Lupa Nombor Akaun Bank BSN

Untuk Anda yang tidak dapat menghafal dan tidak menyimpan nombor akaun Bank BSN, terdapat beberapa penyelesaian yang boleh Anda lakukan untuk mengetahui nombor akaun Anda.

Biasanya nombor akaun diperlukan apabila seseorang mahu menghantar wang kepada Anda atau mahu mengesahkan pembayaran semasa membeli-belah dalam talian.

Buku Simpanan Bank BSN

Buku simpanan merupakan kemudahan yang disediakan oleh bank untuk merekodkan transaksi yang dilakukan, jika Anda mencari no akaun bank BSN, Anda boleh membuka buku simpanan Anda, nombor akaun Anda dicatat dalam buku simpanan pada bahagian depan (cover book).

Mungkin ini sudah diketahui ramai orang, tetapi malangnya buku simpanan tidak selalu dibawa setiap kali Anda beraktiviti, jadi apabila Anda berada di luar rumah dan mencari nombor akaun, Anda perlu pulang terlebih dahulu.

Sila ambil gambar akaun bank BSN Anda ke dalam handphone, sehingga pada bila-bila masa perlu Anda boleh langsung tengok gambar tersebut di handphone Anda.

Mesin ATM

Pelanggan yang membuka akaun di Bank Simpanan Nasional pasti mendapatkan kad ATM sebagai kemudahan transaksi, jadi pelanggan boleh melakukan transaksi seperti mengambil wang, memeriksa baki, memindahkan wang dan pelbagai transaksi lain.

Dan bagi Anda yang mencari nombor akaun Anda sendiri, Anda boleh mencari melalui mesin ATM.

Langkah-langkah cara mengetahui nombor akaun bank BSN:

  1. Sila pergi ke mesin ATM BSN terdekat.
  2. Masukkan kad ATM dan PIN.
  3. Pilih Menu Statement/Penyata.
  4. Maklumat nombor akaun Anda akan ditulis di sana.

BSN Online Banking

Untuk dapat menggunakan Bank BSN Online Banking (MyBSN), Anda mesti memiliki akaun berdaftar terlebih dahulu, sila baca cara daftar akaun myBSN.

Selain digunakan untuk urus niaga, perkhidmatan online banking juga boleh menjadi solusi bagi Anda yang terlupa nombor akaun Anda kerana semasa login, Anda akan menemukan maklumat tentang akaun Anda.

Call Center Bank BSN

Anda boleh menghubungi pusat panggilan bank sekiranya ke 3 langkah diatas belum berjaya, setiap bank mempunyai nombor pusat panggilan yang boleh dihubungi untuk membantu Anda, termasuk mengetahui akaun Anda sendiri.

Pada masa menghubungi pusat panggilan (call center), terdapat beberapa soalan untuk mengesahkan identiti Anda bahawa Anda mempunyai nombor akaun yang sah.

Pergi ke Bank BSN

Langkah terakhir ialah Anda boleh pergi ke pejabat cawangan bank BSN, Anda boleh meminta maklumat nombor akaun Anda pada pegawai secara langsung.

Jangan lupa untuk membawa kad pengenalan (IC) dan kad ATM untuk proses pengesahan data.

Itulah 5 cara yang dapat menjadi solusi untuk Anda mengetahui no akaun Bank BSN sekiranya terlupa.