Semak Baki Akaun RHB Bank

Apabila Anda membuka akaun simpanan di RHB Bank, Anda akan mendapat kemudahan dalam bentuk buku simpanan yang berfungsi untuk melihat butiran transaksi yang telah dilakukan dan kad ATM yang berfungsi sebagai cara pembayaran melalui mesin ATM bermula dari transfer wang, mengambil wang dan memeriksa baki.

Terdapat beberapa cara yang pelanggan RHB Bank dapat cuba untuk mengetahui baki terkini dalam akaun mereka. Boleh menggunakan internet banking, SMS banking dan yang paling mudah sekarang melalui mesin ATM dengan bantuan kad ATM yang telah diberikan kepada Anda.

Mungkin bagi pelanggan lama sudah tahu cara semak baki akaun RHB Bank melalui ATM, tetapi bagi pelanggan baru tentu akan mengalami sedikit kekeliruan kerana mereka tidak pernah menggunakannya sebelum ini. Oleh sebab itulah, kami akan berkongsi panduan bagaimana menyemak baki melalui ATM.

Semak baki simpanan melalui mesin ATM RHB Bank sangat mudah, perkara penting ialah Anda sudah mempunyai kad ATM aktif dan ingat PIN yang digunakan. PIN adalah nombor rahsia yang digunakan untuk dapat mengakses transaksi pada mesin ATM, jika seseorang salah memasuki PIN ATM sebanyak 3x maka kad ATM akan disekat.

Semak Baki Akaun RHB Bank
Semak Baki Akaun RHB Bank

Cara Semak Akaun Simpanan RHB Melalui ATM

Lawati ATM RHB terdekat, lalu lakukan langkah berikut ini :

 1. Masukkan Kad ATM
 2. Pilih bahasa yang anda mahu gunakan
 3. Masukkan PIN 6 Digit
 4. Pilih Menu Transaksi Lain
 5. Pilih Maklumat Akaun
 6. Pilih Menu Semak Akaun Simpanan
 7. Maklumat Baki Simpanan akan terpapar di skrin
 8. Selesai

Cara Semak Akaun RHB Bank Online

Cara Semak Akaun RHB Bank OnlineAnda dapat menggunakan internet banking untuk semak baki akaun RHB secara online, jika belum mempunyai akaun internet banking sila mendaftar terlebih dahulu, ikuti tutorial berikut ini.

Cara daftar akaun RHB internet banking

Jika sudah berdaftar sila ikuti langkah seterusnya.

 1. Buka laman web https://logon.rhb.com.my
 2. Masukan username dan password
 3. Selepas login, klik menu My Account
 4. Klik account balance
 5. Maklumat akaun akan terpapar secara detail
 6. Selesai

Cara Semak Akaun RHB Bank Melalui Android / iOS

Cara Semak Akaun RHB Bank Melalui AndroidMuat turun dahulu aplikasi RHBNow di Google Play / App Store.

 1. Install RHBNow di telefon bimbit Android/iOS
 2. Buka aplikasi RHBNow
 3. Masukan username dan password
 4. Pilih menu My Account, Account balance
 5. Selesai

Semakan baki adalah salah satu aktiviti yang diperlukan oleh ramai pengguna perbankan untuk melihat sisa baki yang ada. Sila pilih cara semak baki akaun RHB yang paling mudah dan cepat diatas.

4 thoughts on “Semak Baki Akaun RHB Bank

 1. Saya nak tahu nombor akaun Sahaja untuk kiriman wang.. Sukar apabila pemegang akaun tidak tahu no akaun rhb miliknya…apa perlu saya buat utk dapatkan no akaun dan kirim kan bantuan wang?

  1. Hai Mohd rijam, sekiranya Anda tidak mengetahui no akaun RHB orang tu, sila syorkan orang tersebut untuk membuka akaun bank terlebih dahulu.

 2. Saye nak tanye ..
  Saya minta ambilkan uang kt orang lain tapi dia lupa bagi resit penarikan uang tu ..
  Uang didalam bank saye tak same, lepas tu saye nak tenggok story penarikan duit sebelumnya macem mane ye ?? Saye tak ade online banking.

  1. Hai Melisa andari, sila guna perkhidmatan mesin ATM untuk semak penyata atau sila pergi ke cawangan bank terdekat untuk print penyata buku simpanan Anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *