Semak Baki Pinjaman Bank Rakyat

Perkembangan zaman yang semakin maju telah membawa kepada pelbagai cara untuk memudahkan komuniti dalam memenuhi keperluan harian mereka. Salah satu yang menarik adalah pembayaran melalui ansuran kredit.

Jenis pembayaran ini akan memberi kemudahan kepada pelanggan yang ingin membeli barang tetapi tidak mempunyai wang yang cukup. Oleh itu, kemunculan syarikat perkhidmatan pembayaran seperti pinjaman Bank Rakyat akan sangat membantu masyarakat.

Semak Baki Pinjaman Bank Rakyat
Semak Baki Pinjaman Bank Rakyat

Semak Baki Pinjaman Bank Rakyat

Cara semak baki pinjaman Bank Rakyat mesti dilakukan untuk menganggarkan jumlah ansuran yang mesti dibayar.

Di samping manfaat yang diperoleh daripada mengetahui baki pinjaman di bank Rakyat, Anda juga boleh merancang perkara-perkara seperti membayar pecutan/percepatan bahkan jika Anda mahu menambah pinjaman.

Pembayaran balik yang dipercepat dianggap lebih menguntungkan jika sudah di tengah pembayaran balik. Anda juga akan mengelakkan ansuran.

Semak pinjaman yang masih ada boleh dilakukan dalam dua langkah, yaitu datang langsung ke bank Rakyat, melalui pusat panggilan bank Rakyat dan secara online.

Semak Baki Pinjaman Melalui Cawangan Bank Rakyat

Cara pertama adalah datang langsung ke pejabat cawangan bank Rakyat yang Anda gunakan untuk mendaftar pinjaman. Sebelum itu, sediakan IC dan buku simpanan terlebih dahulu. Lalu bawa dua barang tersebut bersama Anda.

Setibanya di sana, tanyalah kepada pegawai penjaga alasan keperluan Anda datang. Selepas tiba di hadapan kerani bank, bertanya dengan jelas mengenai berapa banyak pinjaman telah dibayar secara ansuran dan baki yang belum dibayar secara ansuran.

Jika Anda ingin mempercepat pembayaran balik, tanya apa prosedurnya dan apakah syarat-syaratnya.

Semak Baki Pinjaman Bank Rakyat Online

Anda dapat melakukan semakan baki pinjaman peribadi bank Rakyat secara online, hanya dengan melakukan langkah-langkah berikut :

  1. Buka laman internet banking www2.irakyat.com.my
  2. Masukan username dan passwordSemakan Baki Pinjaman Bank Rakyat
  3. Setelah berjaya, klik menu Account Info > Loan & Financing
  4. Maklumat pinjaman akan terlihat secara detail.

Jika Anda tidak mempunyai akaun perbankan internet, sila mendaftar terlebih dahulu. Anda dapat melihat tutorial mendaftar pada artikel dibawah ini.

Semak Baki Pinjaman Melalui Email dan Phone

Semakan boleh dibuat dengan menghubungi telerakyat di talian 1-300-80-5454 dimana pengesahan diri adalah diperlukan selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi atau melalui email telerakyat@bankrakyat.com.my untuk menyemak balik pembiayaan peribadi.

Semak baki akaun bank Rakyat online dan cara daftar internet banking

Itulah panduan bagaimana cara semakan baki pinjaman pribadi. kereta bank Rakyat secara online. Sila Gunakan smartphone/handphone Anda jika mahu semak baki dimana sahaja.