Semak Insurans Kereta

Alat pengangkutan adalah perkara yang penting bagi Anda yang harus bekerja ke tempat yang jauh dari rumah. Terutama pengangkutan sangat diperlukan untuk orang yang tinggal di bandar-bandar besar, seperti misalnya di Selangor. Walaupun pengangkutan umum di Selangor semakin baik, mempunyai kenderaan peribadi adalah sesuatu yang diperlukan untuk memudahkan aktiviti.

Apabila Anda mempunyai kenderaan, Anda pasti akan menjaga keadaan kenderaan Anda supaya sentiasa baik dan sesuai untuk digunakan. Satu bentuk keselamatan yang boleh Anda lakukan adalah melalui insurans kenderaan. Produk insurans ini menjamin sebarang kehilangan atau kerosakan pada kereta Anda.

Semak Insurans Kereta
Semak Insurans Kereta

Alasan Kepentingan Insurans Kenderaan

Melindungi Terhadap Risiko Kecurian Kenderaan

Harga pembelian kenderaan bermotor tidak murah, jadi tentunya Anda akan memastikan kenderaan Anda selamat dan tetap milik Anda. Tetapi bencana boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, bila-bila masa, dan di mana sahaja.

Walaupun sudah dijaga sedemikian rupa, risiko kecurian kenderaan sentiasa ada. Oleh itu, apa yang boleh Anda lakukan untuk melindungi kenderaan Anda dari kecurian adalah dengan insurans kenderaan.

Sekiranya kenderaan Anda dicuri, insurans akan menyediakan jumlah dana mengikut peruntukan insurans.

Membantu Anda Bertanggungjawab Untuk Pihak Ketiga

Apabila sesuatu kemalangan berlaku melibatkan pihak ketiga, Anda biasanya akan menghadapi masalah dan memerlukan sejumlah besar wang untuk memberi tanggungjawab kepadanya.

Anda akan memerlukan yuran untuk undang-undang dan profesional. Jika Anda mempunyai insurans kenderaan, penanggung insurans akan mengambil alih tanggungjawab Anda atau pemandu Anda sekiranya berlaku kemalangan. Jadi, Anda tidak perlu pusing dan membayar mahal untuk bertanggungjawab.

Lindungi daripada Kerosakan Kerosakan Kenderaan

Kadang-kala, walaupun Anda telah berhati-hati semasa memandu kenderaan Anda, kemalangan masih boleh berlaku, sama ada kemalangan kecil atau besar.

Tidak kira betapa kecil kesan kemalangan itu, kos untuk membuatnya kembali normal tidak memerlukan sedikit wang. Tetapi dengan insurans kenderaan, kos ini akan lebih murah.

Semak Insurans Kereta Secara Online

Jika Anda rasa Anda telah menginsuranskan kereta Anda, dan Anda terlupa insurans yang Anda gunakan, sila lakukan cara berikut untuk melihat jenis insurans yang Anda gunakan.

Perkhidmatan mycarinfo akan memberikan maklumat detail tentang insurans kereta Anda seperti :

  • Tamat tempoh insurans
  • Roadtax
  • Renew insurans
  • Cover kereta yang digunakan
  • Mengetahui pasal insurans

Dan masih banyak lagi.

Langkah semakan insurans kereta :

  1. Buka laman web https://www.mycarinfo.com.my/ISearch
  2. Pilih free credit dan klik GoSemakan Insuran Kereta
  3. Masukkan butiran yang diminta yaitu vehicle reg. Dan masukan data lainnya, tick yes pada kolom terma dan syarat. Klik Enquire.Cara Semak Insuran Kereta
  4. Maklumat tarikh luput insurans dan syarikat akan dipaparkan.

Tidak tahu sisa baki pinjaman di Ambank ? Cara semak baki pinjaman kereta Ambank secara online

Itulah penyemakan diatas dapat dengan mudah dan pantas dilakukan di mana sahaja smartphone, laptop tablet dan ipad asalkan terdapat internet.