Semak Status Halal

Halal adalah kewajipan bagi setiap orang Muslim untuk menggunakan atau menggunakan produk. Dengan pelbagai produk yang ada, tentu saja ia akan membingungkan, terutamanya yang berkaitan dengan halal.

Sebagai sebuah institusi yang menguruskan pensijilan halal untuk produk di pasaran Malaysia, JAKIM terus berinovasi untuk memudahkan pengguna dan pengeluar. Salah satunya ialah kehadiran laman web online yang dibentangkan oleh halal.gov.

Melalui laman web ini, Anda dapat dengan mudah memeriksa sama ada produk yang Anda gunakan telah didaftarkan JAKIM atau menggunakan label JAKIM palsu. Oleh itu, Anda sebagai pengguna yang sentiasa memainkan peranan penting dalam produk halal dapat dibantu secara cepat dan tepat.

Semak Status Halal
Semak Status Halal

Faedah Semakan Status Halal Sebelum Membeli

Adakah Anda meragui produk perniagaan yang belum Anda ketahui? Dalam era perdagangan bebas ini, sudah ada banyak produk asing memasuki Malaysia sama ada melalui pengedar rasmi atau bukan rasmi.

Ini adalah amaran, terutama bagi Anda yang beragama Islam kerana halal untuk Anda adalah penting dan mesti dipertimbangkan.

Adakah ini untuk umat Islam sahaja? Sudah tentu tidak, contohnya seperti negara-negara lain seperti Amerika, produk halal global kini meningkat sebanyak 20-30 peratus setahun.

Bukan itu sahaja, negara-negara lain seperti Jepun, yang sepatutnya mempunyai penduduk yang kebanyakannya bukan Islam, mengambil bahagian dalam menggunakan Syariah ini kerana ia telah membuktikan manfaatnya yang lebih sihat dan juga banyak faedah untuk tubuh kita.

Semak Status Halal Secara Online

Bukan sahaja untuk pengguna, perniagaan juga difasilitasi untuk mendapatkan pensijilan halal dari JAKIM, kerana memang pemahaman ini masih kurang. Nah, lalu bagaimana cara semak status halal secara online melalui laman web halal gov ? Inilah cara untuk semak apakah produk halal atau tidak.

  1. Buka alamat laman web halal.gov
  2. Masukkan carian dengan pilihan, nombor persijilan, produk, tarikh luput sijil halal atau nama jenama dan nama pengeluar.Cek Status Halal Online
  3. Masukkan dan klik butang “carian”, dan hasil carian akan muncul.

Semak Status Halal Melalui SMS

Semak status kehalalan dapat dengan mudah dilakukan melalui SMS, Anda hanya mengeluarkan sedikit kredit SMS sahaja.

Taip HALAL<jarak>SEMAK<jarak>[No. Pendaftaran Syarikat – ROC] hantar SMS ke 15888.
Contoh : HALAL SEMAK 6789ABC

Semak Status Halal Melalui SMSBagaimana? Mudah bukan cara cek produk dan sijil halal JAKIM? Setiap produk halal yang telah diterima atau dinyatakan tidak halal mesti didaftarkan dengan JAKIM.

Atas sebab ini, jika Anda menemui produk yang tidak mempunyai logo halal dan belum didaftarkan pada senarai produk halal dari JAKIM, mungkin produk tersebut tidak memiliki sertifikasi untuk produknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *