8 Senarai Syarikat Pinjaman Wang Berlesen Berdaftar KPKT

Anda tengah cari cara nak mohon pinjaman wang berlesen berdaftar KPKT ye? Jangan risau, kami ada bagi tips untuk Anda.

Pertama sekali, Anda kena pastikan yang Anda punya semua dokumen penting yang diperlukan. Macam IC, surat pekerjaan, penyata bank, dan lain-lain. Pastikan semua dokumen tu dalam keadaan lengkap dan terkini.

Lepas tu, Anda boleh buat kajian sikit tentang syarikat-syarikat yang berlesen dan berdaftar dengan KPKT. Banyak syarikat yang menawarkan pinjaman wang, tapi tak semuanya berdaftar dengan KPKT. Jadi, pastikan Anda pilih yang betul-betul sah.

Senarai Syarikat Pinjaman Wang Berlesen Berdaftar KPKT
Senarai Syarikat Pinjaman Wang Berlesen Berdaftar KPKT

Apakah Pinjaman Wang Berlesen Berdaftar KPKT

Pinjaman wang berlesen berdaftar KPKT ni adalah jenis pinjaman yang diberikan oleh institusi kewangan yang telah mendapat kelulusan dan pendaftaran daripada Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT). Apa yang menariknya, pinjaman ni memang boleh dipercayai sebab dia dah dapat kelulusan dari kerajaan.

Kenapa Anda patut ambil berat tentang pinjaman ni? Sebab pinjaman wang berlesen berdaftar KPKT ni memberikan perlindungan kepada peminjam. Jadi, Anda boleh jadi lebih yakin dan tenteram waktu nak meminjam duit.

KPKT ni ada peranan penting dalam menjaga hak peminjam. Mereka memastikan institusi kewangan yang berlesen ni patuh kepada peraturan dan undang-undang yang ditetapkan. Jadi, Anda tak perlu risau kena tipu atau diperlakukan secara tidak adil.

Selain itu, pinjaman wang berlesen berdaftar KPKT ni juga mempunyai kadar faedah dan bayaran bulanan yang lebih berpatutan. Ini bermakna Anda boleh jimat duit dan tak perlu terbeban dengan bayaran yang berlebihan.

Dalam lesen berdaftar KPKT, ada beberapa butir-butir penting yang akan ditunjukkan.

  1. Nama individu, syarikat atau firma pemberi pinjaman wang.
  2. Alamat berdaftar pemohon lesen.
  3. Alamat operasi perniagaan Pemberi Pinjam Wang yang diluluskan.
  4. Syarat-syarat yang dikenakan oleh Pendaftar.
  5. Nombor lesen.
  6. Tarikh sah mula lesen.
  7. Tarikh sah tamat tempoh lesen.
  8. Tandatangan Pendaftar / Timbalan Pendaftar yang meluluskan pengeluaran lesen tersebut.

Beza Pemberi Pinjam Wang Yang Berlesen dan Tidak Berlesen

Yang berlesen, maksudnya dia ada lesen yang sah dari pihak berkuasa. Dalam iklan-iklan mereka, kena ada nombor lesen pemberi pinjam wang tu dan tarikh pengesahannya. Jadi, Anda boleh check dan pastikan syarikat tu memang berlesen yang betul-betul.

Selain tu, dalam iklan mereka pun kena ada nombor permit iklan. Ni penting sebab dengan nombor ni, Anda boleh semak dan pastikan iklan tu memang sah dan dibenarkan oleh pihak berkuasa.

Lepas tu, dalam iklan tu, mestilah ada nama, alamat, dan nombor telefon pemberi pinjam wang berlesen. Ni penting sebab Anda boleh terus contact mereka kalau ada pertanyaan atau nak buat urusan berkaitan pinjaman. Takda lah Anda kena pening kepala nak cari cara nak hubungi mereka.

Satu lagi, Anda boleh tengok kadar faedah yang ditawarkan dalam iklan. Pemberi pinjam wang berlesen kena tunjukkan kadar faedah yang jelas. Jadi, Anda boleh bandingkan dengan syarikat lain dan pilih yang sesuai dengan bajet dan keperluan Anda.

Tapi yang tak berlesen ni, jangan main-main. mereka tak ada lesen yang sah dari pihak berkuasa. Iklan mereka pun takkan ada butir-butir penting yang perlu. Jadi, Anda kena berhati-hati dan elakkan berurusan dengan yang tak berlesen.

Syarikat Pinjaman Wang Berlesen Online

KPKT ni cakap, mana-mana syarikat kredit komuniti yang buat bisnes pinjaman wang dalam talian tanpa lesen, boleh kena denda atau masuk penjara, atau yang lebih teruk, dua-duanya sekali! Ni berdasarkan peraturan dalam Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Akta 400).

Jadi, kalau Anda fikir nak buat pinjaman online, pastikan syarikat tu betul-betul berlesen ye. Tak nak lah kena masuk penjara sebab terpengaruh dengan syarikat pinjaman tak sah.

Tiga syarikat kredit komuniti yang dah ada lesen Pemberi Pinjam Wang, sekarang mereka dapat kebenaran tambahan untuk buat bisnes pinjaman wang online. Wah, semakin senang dan mudah lah nak dapatkan duit pinjaman!

Jadi, kalau Anda nak mintak pinjaman, tak perlu pening kepala nak ke bank ke apa. Anda boleh cuba pinjam online je. Lagipun, dengan kemudahan pinjaman dalam talian ni, Anda boleh buat semuanya dengan cepat dan senang.

JCL Credit Leasing Sdn. Bhd

JCL Credit Leasing ni memang beroperasi dalam bidang pinjaman wang. mereka ada pelbagai pakej pinjaman yang boleh sesuai dengan keperluan Anda. Kalau Anda nak pinjam untuk bayar hutang, buat persiapan perkahwinan, atau nak buat perniagaan kecil-kecilan, mereka ada offer yang boleh Anda pertimbangkan.

JCL Credit Leasing Sdn Bhd

Pastikan Anda baca betul-betul terma dan syarat yang ditetapkan oleh JCL Credit Leasing ni. Jangan terlepas pandang, sebab ni penting untuk Anda faham betul-betul apa yang Anda akan terlibat.

Nama Syarikat Japan Credit Leasing Sdn. Bhd. (JCL)
Jenis Syarikat Kredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Lesen WL3960/14/01-8/210920
Alamat No.15, Jalan Medan Tuanku 1, 50300, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur
Phone 03-26167800
Fax 03-26167990
Laman Web Rasmi https://jcl.my/

Seamoney Capital Malaysia Sdn. Bhd

SEAMONEY Capital Malaysia Sdn Bhd ni. Mereka ada tawarkan penyelesaian pembiayaan digital khas untuk pengguna dan penjual Shopee. Macam mana mereka buat tu? Lewat SLoan la!

Shopee Malaysia pun dah bagitau dalam satu kenyataan hari ni, SLoan ni memang bagi fleksibiliti kewangan yang lebih kepada pengguna Shopee. Jadi, senang je Anda nak dapatkan duit untuk penuhi keperluan Anda. Lagi best, cara dia pun senang, cepat, dan selamat.

Seamoney Capital Malaysia

Kalau Anda penjual Shopee, jangan risau. SLoan ni pun boleh tolong Anda. Dia boleh bantu Anda dapat modal kerja jangka pendek, so Anda boleh la expand perniagaan Anda dengan lebih lancar. Kapasiti kewangan pun akan bertambah, jadi Anda boleh kembangkan perniagaan Anda lagi hebat.

SLoan ni punya lesen pinjaman wang yang sah tau. Dia daftar dengan Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951. Jadi, Anda takyah risau, mereka memang legal dan sah untuk urusan pinjaman ni.

Jadi, kalau Anda pengguna atau penjual Shopee yang nak dapat pembiayaan digital yang mudah, SLoan ni boleh jadi pilihan Anda. Apply je, cepat dan senang.

Nama Syarikat Seamoney SLoan
Jenis Syarikat Kredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Lesen WL7728/14/01-2/240225
Alamat
Phone
Fax
Laman Web Rasmi https://help.shopee.com.my/portal/article/114257-SLoan-FAQ

Melati Panorama Sdn. Bhd

Melati Panorama ni memang specialis dalam memberi pinjaman wang kepada individu. Mereka ni ada banyak pilihan pinjaman yang boleh Anda pilih ikut keperluan dan bajet Anda. Nak pinjam sikit-sikit untuk settlekan keperluan harian atau nak pinjam besar-besar untuk buat perniagaan sendiri, semua ada.

Melati Panorama

Yang bestnya, proses permohonan dia senang je. Anda boleh apply online je, tak perlu pening kepala nak pergi ke pejabat mereka. Lagi satu, mereka pun ada flexible repayment plan. Jadi, Anda takde la stress sangat nak bayar balik pinjaman tu.

Nama Syarikat Melati Panorama Sdn. Bhd
Jenis Syarikat Kredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Lesen WL7349
Alamat  51-7, The Boulevard, Mid Valley City, 59200, Kuala Lumpur
Phone +603-2702 2580
Email support@mpsbcredit.com
Laman Web Rasmi https://www.mpsbcredit.com

AEON Credit Service

AEON Credit ni ada pelbagai jenis pinjaman yang boleh Anda ambil mengikut keperluan Anda. Nak beli barang, bayar bil, atau nak settlekan keperluan peribadi, semuanya ada. So, Anda tak payah risau sangat pasal duit sebab AEON Credit boleh jadi penyelesaian untuk Anda.

AEON Credit

Satu lagi, process permohonan AEON Credit ni senang je. Anda boleh buat online je atau boleh juga pergi ke cawangan mereka. So, Anda ada pilihan yang mudah dan sesuai dengan keselesaan Anda.

Tapi, sebelum Anda terus teruja, jangan lupa untuk baca dan faham betul-betul terma dan syarat pinjaman AEON Credit.

Nama Syarikat AEON Credit Service (M) Berhad
Jenis Syarikat Kredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Lesen WL6761/14/01-1/140121
Alamat Level 18, UOA Corporate Tower, Avenue 10, The Vertical, Bangsar South City, No.8, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia
Phone 03-2772 9000
Fax 03-2711 4110
Laman Web Rasmi https://www.aeoncredit.com.my/

Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad (YYP)

Ada satu yayasan yang Anda kena tahu ni, nama dia Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad atau YYP. YYP ni bukan koperasi biasa, tapi yayasan yang ditubuhkan dengan tujuan membantu orang Melayu dalam bidang perniagaan.

YYP ni bukan baru je ditubuhkan, dah lama wujud sejak tahun 1992. mereka ni diperbadankan di bawah Akta Syarikat 2016. So, Anda boleh yakin yang mereka ada badan undang-undang yang mengawal operasi mereka.

Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad

Salah satu perkara menarik tentang YYP ni, mereka ada menyediakan pembiayaan peribadi patuh syariah. Jadi, kalau Anda penjawat awam, kakitangan Badan Berkanun, atau dari Syarikat Berkaitan Kerajaan yang terpilih, Anda boleh apply pembiayaan dari YYP ni.

Yang bestnya lagi, dana YYP ni dibiayai oleh RCE Marketing Sdn Bhd, syarikat milik Bumiputera. Jadi, Anda boleh percaya yang YYP ni ada sokongan kewangan yang kukuh.

Jadi, kalau Anda orang Melayu yang berminat dalam bidang perniagaan, jangan lepaskan peluang untuk terlibat dengan Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad ni. mereka ada pembiayaan peribadi yang patuh syariah dan ada sokongan dari RCE Marketing Sdn Bhd. Jom la apply pembiayaan dan tingkatkan perniagaan Anda.

Nama Syarikat Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad (YYP)
Jenis Syarikat Kredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Alamat 19th Floor, Menara AmMetLife, 1, Jalan Lumut, 50400 Kuala Lumpur
Phone 03-4047 0888
Email pertanyaan@yyp.com.my
Laman Web Rasmi https://yyp.com.my

Yayasan Ihsan Rakyat (YIR)

Nak tahu tak ada satu pembiayaan peribadi yang sesuai untuk sektor awam? Yayasan Ihsan Rakyat (YIR) ni ada offer pembiayaan yang memenuhi keperluan Anda.

Pembiayaan ni memang versatile, boleh digunakan untuk pelbagai perkara. Kalau Anda nak gabungkan semua hutang dalam satu, boleh apply Penyatuan Pembiayaan. Nak buat renovation rumah, ada pengubahsuaian rumah. Nak sambung belajar, ada pembiayaan pendidikan. Nak start perniagaan kecil-kecilan, ada juga untuk perniagaan. Dan banyak lagi pilihan yang ada!

Yayasan Ihsan Rakyat

Yang menariknya, pembiayaan YIR ni mematuhi konsep shariah. Jadi, takde halal-haram la dalam urusan duit Anda. Semua ada akad atau persetujuan rasmi yang mengikut prinsip shariah. Best kan?

Nak lagi best, YIR ni offer kadar keuntungan yang exclusive. Anda boleh dapat dari 6.65% tahunan hingga 9.99% tahunan tanpa perlu penjamin. Jadi, tak perlu risau nak cari orang jadi penjamin.

Nama Syarikat Yayasan Ihsan Rakyat (YIR)
Jenis Syarikat Kredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Lesen WL6427/14/01-4/160421
Alamat Tingkat 18, Menara AmMetLife, 1 Jalan Lumut, 50400 Kuala Lumpur, Malaysia
Phone 03-40470888
Fax 03-40470888
Laman Web Rasmi https://www.yir.com.my

Icon Venture Capital Sdn Bhd

Ni adalah pelan pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh Icon Venture Capital Sdn Bhd (IVC). Syarikat ni memang berlesen tau, dia punya lesen tu ada dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951. Jadi, boleh la Anda yakin yang mereka ni syarikat yang sah dan berpengalaman dalam urusan pinjaman.

Icon Venture Capital Sdn Bhd

IVC Personal Loan ni memang best sebab mereka tak minta cagaran atau penjamin. Jadi, Anda tak payah risau nak cari orang jadi penjamin atau nak sediakan cagaran yang berat tu. Mudah je, kan?

Pinjaman ni sesuai untuk semua warganegara Malaysia yang berumur antara 18 hingga 60 tahun. Boleh apply kalau Anda kerja dalam sektor awam, sektor swasta, atau pun Anda bekerja sendiri. Syarat pendapatan pun tak terlalu mencabar, Anda cuma kena ada gaji kasar tak kurang dari RM24,000 setahun atau tak kurang dari RM2,000 sebulan je.

Nak tahu lagi bestnya, Anda boleh minta pinjaman dari RM5,000 sampai maksimum RM100,000. Tempoh pembiayaan pun flexible, boleh pilih dari 1 tahun hingga 5 tahun. Dan yang paling penting, kadar faedah dia pun tak la teruk sangat, bermula dari 13% setahun je.

Nama Syarikat Icon Venture Capital Sdn Bhd
Jenis Syarikat Kredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Lesen WL7084/14/01-1/300422
Alamat Lot 45182 Sungai Penchala, Off Jalan Damansara, 60000, Kuala Lumpur
Phone 03-7733 7688
Laman Web Rasmi https://www.iconventure.com.my/

Emicro Services Sdn Bhd

Emicro Services Sdn. Bhd. syarikat ni memang berlesen, dia ada daftar dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Jadi, boleh la Anda yakin yang mereka ni syarikat yang sah dan legit dalam urusan pinjaman.

Emicro Services Sdn Bhd

Emicro Personal Loan ni best sebab dia jenis pinjaman habis bulan, atau lebih dikenali sebagai payday loan. Jadi, kalau Anda nak duit tunai dalam jumlah sikit dan nak bayar balik dalam masa yang singkat, pinjaman ni memang sesuai sangat. Pinjaman ni pun tak perlu cagaran, jadi senang je nak apply.

Anda boleh minta pinjaman dari RM500 hingga RM10,000 dengan tempoh pembiayaan maksimum 24 bulan. Kadar faedah dia tetap je, 18% setahun.

Pinjaman ni ada ditawarkan kepada kakitangan kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), dan juga kakitangan swasta. Syarat pendapatan pun tak la terlalu tinggi, Anda cuma perlu ada pendapatan RM1,500 ke atas je. Umur pulak kena antara 21 hingga 50 tahun.

Nama Syarikat Emicro Services Sdn Bhd
Jenis Syarikat Kredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Lesen WL5789/14/01-8/210822
Alamat Lot 205B 2nd Floor Podium Block Faber Towers, Jalan Desa Bahagia, 58100, Taman Desa Kuala Lumpur, Malaysia
Phone 1800 88 8668
Laman Web Rasmi https://www.emicro.my/

Jadi, kalau Anda tengah cari pinjaman peribadi yang ringkas dan cepat, senarai syarikat pinjaman wang berlesen berdaftar KPKT ni sesuai untuk Anda. Senang apply, tak perlu cagaran, dan boleh dapat duit dalam masa yang singkat. Jom apply sekarang dan dapatkan duit yang Anda perlukan!